Choroby woła u gołębi
Choroby
wola stanowią ok. 17% schorzeń u gołębi. W artykule przedstawiam wybrane
schorzenia wola.
Zapalenia wola
Zapalenia
wola mogą przebiegać ostro lub przewlekle. Predysponująco działają substancje szkodliwe,
drażniący lub zalegający w chorobowo rozszerzonym wolu pokarm, niedobór
witaminy A lub niewydolność nerek. Jako patogeny najczęściej stwierdza się
bakterie Gram-ujemne oraz grzyby (Candida spp.,) i pierwotniaki (rzęsistki).
Jednym z
objawów zapalenia woła są odruchy wymiotne o kwaśnym zapachu, podczas omacywania
stwierdza się zgrubiałą ścianę wola. W lżejszych przypadkach stwierdza sie objawy
ogólnego osłabienia .
Wymaz z
wola należy poddać badaniu mikroskopowemu i wykonać posiewy na podłożach.
Rokowanie jest ostrożne. W przypadku niewydolności
nerek częste są nawroty choroby.
Leczenie należy
przeprowadzić wg wskazań lekarza weterynarii poprzedzonego badaniem
mikroskopowym i posiewem mikrobiologicznym łącznie z oznaczenie lekooporności.
Istotna jest regenerację nabłonka wola i zasiedlenie własciwą flora mikrobiologiczną
Rozszerzenie wola (Zatkanie
wola, twarde wole, miękkie wole, nagromadzenie wody w wolu, wole obwisłe,
zapalenie wola).
Występuje
częściej u samców gołębi domowych i rasowych, natomiast rzadziej u gołębi
ozdobnych i pocztowych.
Rozszerzenie
wola i jego zatkanie są bezpośrednim następstwem błędów żywieniowych, takich
jak niedobór wody lub jednostronne żywienie, karmą wzdymającą, czy zbyt włóknistymi zielonkami. Długie włókna
roślinne łatwo mogą ulec zbiciu i tworzyć trichobezoary. Zatkanie woła utrudnia
pasaż pobranej karmy, powodując narastający stopniowo stan niedożywienia.
Niedobór wapnia zmusza gołębie domowe do zjadania dużej liczby ślimaków w
skorupkach lub samych skorupek, które zalegają w wolu i mogą spowodować jego
niedrożność.
Zatkania
wola określane są jako „twarde wole". Z czasem w zatkanym wolu dochodzi do
fermentacji treści pokarmowej. Zahamowanie motoryki wola powodują również
zakażenia błony śluzowej wola lub jego ściany. Stany zapalne prowadzą oprócz
tego do zgrubienia ściany wola. Resztki karmy i wody ulegają bakteryjnej
fermentacji z tworzeniem gazu, który powoduje wzdęcie wola, tzw. miękkie wole.
U
garłaczy, wskutek ciągłego nadymania wola, występuje rozszerzenie wola, które
sprzyja występowaniu zatkań po pobraniu dużych ilości ziarna .
Wole jest
wyraźnie powiększone, ciastowate, fluktuujące, miękko elastyczne lub twarde.
Utrudnia ono poruszanie się i latanie zwierzęcia. Stan ogólny jest z reguły
silnie zaburzony wskutek zmniejszonego pobierania karmy i wody (odwodnienie)
oraz choroby pierwotnej na tle zakaźnym. Pojawia się bardzo nieprzyjemny, słodkawo-gnilny
zapach z jamy dziobowej (foetor ex ore).
„Miękkie
wole" jest leczone farmakologicznie odpowiednio do etiologii Zapobieganie
polega na urozmaiconym żywieniu gołębi zgodnie z ich wymaganiami. Garłacze
powinny być utrzymywane w wolierach i żywione specjalną mieszanką podawaną w
małych porcjach.
Pęknięcia wola (Przetoka wola).
Jest
późnym następstwem rozszerzenia i zatkania wola. Może być też spowodowane
mechanicznym uszkodzeniem ściany wola
przy walkach o hierarchię, przez drapieżniki, koty, szczury, zawadzenie o
ostre, sterczące przedmioty (np. gwoździe w boksach lęgowych, końce drutów,
suche gałęzie), rany postrzałowe.
Prowadzi
to do pęknięcia lub rozerwania ściany wola i leżącej nad nim skóry, a
następnie wydobycie się części zawartości wola na zewnątrz. Wskutek wypływania
wody lub karmy powstaje mniejsza lub większa przetoka.
Objawem
jest cuchnące, zabrudzone, przeważnie mokre upierzenie w okolicy wola lub
widoczne otwarte wole. W zależności od zachowania pasażu karmy stan ogólny
dobry lub wyraźnie zaburzony, szczególnie w wyniku odwodnienia.
W rozpoznaniu
należy uwzględnić urazy oraz błędy żywieniowe jak również zakażenia bakteryjne,
grzybicze oraz parazytologiczne, głównie pierwotniacze. Rokowanie jest ostrożne.
Leczenie –
głównie chirurgiczne, przeprowadzone w gabinecie weterynaryjnym. Zapobieganie podobnie
jak przy rozszerzeniu wola, oprócz tego zwalczanie szczurów, niedopuszczanie drapieżników.
Komentarze
Prześlij komentarz